V divokom zjazde na MS zlato senzačne i logicky pre Rollandovú

10.02.2013 Celý región

Schladming 10. februára (TASR) - Francúzska lyžiarka Marion Rollandová senzačne získala v nedeľu zlatú medailu v zjazde na 42. MS v alpských disciplínach. V rakúskom Schladmingu vyhrala vôbec svoje prvé veľké preteky v elitnej konkurencii s náskokom 16 stotín pred Taliankou Nadiou Fanchiniovou.

Bronz putuje do Nemecka zásluhou Marie Höflovej-Rieschovej (+0,70 s). Organizujúca veľmoc nezískala titul ani vo štvrtej rýchlostnej a v piatej individuálnej súťaži na šampionáte. Zdobí ju len bronz v ženskej superkominácii.

Tridsaťročná Rollandová je ostrieľaná vyše 50 zjazdami vo Svetovom pohári, z ktorých sa 15-krát dostala do prvej desiatky. Najvyššie pre rokom v predmajstrovskej generálke v Schladmingu, kde skončila druhá za vtedy v nezdolateľnej forme jazdiacou Američankou Lindsey Vonnovou. Vtedy počas finále SP skončila dokonca aj tretia v super-G, čo je jej jediný popredný výsledok v tejto disciplíne. Kopec Planai jej tak svojím profilom "reže", ale v nedeľu si na to pred pretekmi okrem okruhu jej ľudí sotva dakto iný spomenul. Jediný zásah na pódiu zjazdu v podaní kvalitnej, stabilnej ale nevýraznej pretekárky zatieňovali ambície superhviezd.

"To je ako sen! Kto by nechcel byť majsterkou sveta? Mala som dosť problémov so zraneným kolenom a nebolo ľahké vrátiť sa na svahy. Ďakujem všetkým, ktorí mi pomohli a aj teraz, moji tréneri a servismani, ktorí ma povzbudzovali slovami, že určite to dokážem," vyznala sa do kamier ORF Rollandová, ktorá svoju formu v tejto sezóne správne časovala. V štyroch zjazdoch sezóny SP bodoval v prvej desiatke a v generálke pred tromi týždňami v Cortine skončila dokonca štvrtá. Na MS dosiahla druhý výrazný rezultát, v roku 2009 bola v zjazde piata.

Súťaž mala divoký priebeh. Otvorila ju Slovinka Vanja Brodniková a bolo vidieť, že mala zo zjazdovky rešpekt. To vyznelo ešte viac počas nasledujúcej jazdy Nadie Fanchinovej, skúsená Talianka išla vo vysokom tempe, čo predznamenali je línie oblúkov a takmer bezchybné postoje, pričom ani jediné malé zaváhanie na konci traverzy ju z konceptu nerozhodilo. V cieli mala obrovský náskok, napriek tomu asi málokto predpokladal, že v tento deň dlho nedostihnuteľný. Navyše to v istom čase vyzeralo, že sa preteky ani nedokončia, keďže z nasledujúcej sedmičky štartujúcich tri padli a dve dosť tvrdo. "Bolo to veľmi ľadové, ale ja som išlo nadoraz, riskovala som. Vyšlo mi to, už-už sa zdalo, že by som mohla aj vyhrať, ale aj striebro je veľmi dobré," povedala Fanchiniová, ktorá má už bronz z MS 2009.

Že vo Fanchiniovej jazde nebolo všetko s "kostolným poriadkom", to naznačila jazda rakúskej spolufavoritky Anny Fenningerovej. Na druhom medzičase po cca 40 z celkovo 110 odjazdených sekúnd viedla s obrovským náskokom, ale v technickej strednej pasáži kontinuálne strácala. Takmer navlas rovnako dopadli aj ďalšie adeptky na medaily ako Lara Gutová, Julia Mancusová, Tina Mazeová i Maria Höflová-Rieschová, ktorá napokon s obrovským časovým mankom skončila aspoň tretia a na MS získala druhú medailu.

Neskutočnú tajničku pretekov tak senzačne rozlúštila až Rollandová, ktorá síce kopírovala súperky pred ňou, ale jej strácanie od polovice svahu malo nižšie hodnoty a do cieľa udržala 16 stotín, teda pár decimetrov. V hornej pasáži jej narastajúca intenzita slnečných lúčov pomohla vykĺzať podstatný náskok a v zákrutách a prelomoch išla tiež relatívne čisto.

Výsledky ženského zjazdu na MS v Schladmingu:


1. Marion Rollandová (Fr.) 1:50,00 min., 2. Nadia Fanchiniová (Tal.) +0,16 s, 3. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) +0,70, 4. Nadja Kamerová (Švaj.) +0,74, 5. Julia Mancusová (USA) +0,85, 6. Stacey Cooková (USA) +0,91, 7. Tina Mazeová (Slovin.) +1,21, 8. Andrea Fischbacherová (Rak.) +1,23, 9. Elena Fanchiniová (Tal.) +1,45, 10. Elisabeth Görglová (Rak.) +1,48.
 

Vyberte región